Predstavitev Šole

Dvig digitalne kompetentnosti

 

PROJEKT ZELPOD

INOVATIVNE EKOSISTEMSKE REŠITVE  ZA PRILAGAJANJE NA PODNEBNE SPREMEMBE ZA PRIDELOVANJE ZELIŠČ NA MALIH KMETIJAH   (ZELPOD)

 

 

Varno delo s traktorjem in traktorskimi priključki

    

Potrebujete izpit za traktor?

vd traktor

Na Biotehniški šoli Rakičan izvajamo Tečaj varno delo s traktorjem in traktorskimi priključki, ki ga morajo opraviti vsi, ki si želijo pridobiti vozniški izpit F-kategorije (vožnja in upravljanje traktorja s priključki). To lahko pridobijo, če imajo opravljen izpit B – kategorije, oziroma bodo izpit kmalu pridobili. Lahko pa izberejo direktno pridobitev F-kategorije če so ali bodo stari 16 let.

Tečaj izvajamo v popoldanskem času in traja 14 ur po programu. Po zaključenem tečaju mora kandidat pristopiti k izpitu (reševanje testne pole) in k zagovoru praktičnega dela. Po uspešno opravljenem tečaju kandidat pridobi potrdilo.

Prijave:

Prijave zbiramo prek spletnega obrazca (OBRAZEC PRIJAVE) ali na telefonski številki 02/530-37-50, 051-608-300.

Tratktor 1 Medium   IMG 2080 Medium   IMG 2127 Medium   IMG 2265 Medium   IMG 2269 Medium


Pri delu s traktorjem in traktorskimi priključki je letno v Sloveniji 650 nesreč in od tega jih 20 do 40 izgubi življenje. Pri večini nesreč je vzrok človeški faktor. Bodoče voznike želimo na tečajih osvestiti in seznaniti z nevarnostmi pri delu s traktorjem in traktorskimi priključki, ter z ustreznimi pristopi k delu. 

Traktor je v osnovi agregat ki vleče, nosi, poganja in potiska priklopnike ali priključke. Traktor mora biti registriran, tehnično brezhiben s prižganimi in čistimi lučmi ter odsevniki in ustrezno opremljen z rumeno rotacijsko lučjo, če ima pripet priključek, ki je širši od traktorja.

Varna vožnja in delo s traktorjem pomeni tudi dobro poznavanje traktorja. Sem spadajo splošni podatki in tehnična navodila kot so:
• poznavanje osnovnih sklopov,
• masa traktorja,
• dimenzije traktorja (dolžina, širina, višina) dolžina medoosne razdalje,
• širina koloteka,
• klirens,
• največja hitrost in moč traktorja.

Statistike navajajo, da prihaja do večine nezgod s smrtnim izidom in težjimi telesnimi poškodbami prav s pomanjkljivo opremljenimi in neizpravnimi traktorji, ki jih upravljajo vozniki brez vozniškega dovoljenja. Novejši in sodobnejši traktorji predstavljajo bistveno varnejše delovno okolje, saj so tehnično in varnostno dokaj izpopolnjeni, teh pa je po oceni nekje 33%. Dobrih 60% nesreč se pripeti na dvorišču - povozi, 25% padci iz priklopnika ali priključka, do 15% poškodbe zaradi kardanske gredi in priključkov.

Najpogostejši vzroki nesreč so:
• slaba ocena, zdrs, prevrnitev,
• vožnja čez rob,
• nepravilna hitrost, prestava,
• skakanje na premikajoči se traktor,
• padci s traktorja ali prikolice,
• nezavarovani priključki, kardanske gredi.

Bodoče voznike na tečajih osvestimo in poučimo o nevarnostih pri delu s traktorjem in traktorskimi priključki, ter z ustreznimi pristopi prikažemo tudi pravilno in varno uporabo traktorja in priključkov.

 

Gradivo na tečaju:

Varno delo

Priporočeno dodatno gradivo

 

Z nadaljnim brskanjem po naši spletni strani se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij si preberite Pravno obvestilo.

 

logotip Razvoj podeželja