Predstavitev Šole

Dvig digitalne kompetentnosti

 

PROJEKT ZELPOD

INOVATIVNE EKOSISTEMSKE REŠITVE  ZA PRILAGAJANJE NA PODNEBNE SPREMEMBE ZA PRIDELOVANJE ZELIŠČ NA MALIH KMETIJAH   (ZELPOD)

 

 

 

 

eip

ZELPOD

Združeni logotip projekta          Logotip Evropske komisije

 

V okviru projekta uvajamo na šolskem zeliščnem vrtu ekosistemske površine na področju vzpostavitve ekosistemskih ureditev. Naredili smo dve gredici v obliki satnic in posadili 70 m dolg pas žive meje iz gabra. Najprej smo izbrali in pripravili teren za postavitev gredic in pripravili površino za sajenje gabra. Z obema načrtovanima in izvedenima aktivnostma smo pridobili novi učni poligon na katerem bodo dijaki in širša javnost pridobivali znanja o ukrepih pri pripravi tal, izboru zelišč, sajenju zelišč in živic v času hitrih podnebnih sprememb.

Gredice lepo sovpadajo v naš bogat zeliščni vrt in je tudi lepa popestritev z samo obliko in izborom posajenih zelišč. Zraven je šolsko posestvo - njivske površine, ki smo ga s sajenjem dveh vrst gabra tudi razmejili in bomo s tem ustvarili živi pas. Živica iz gabra bo delovala kot vetrozaščitni pas in dodatno popestrila in zaokrožila zeliščni vrt v katerega sta vključeni gredici. Pri vseh aktivnostih so sodelovali tudi dijaki in pridobivali pomembna praktična znanja in veščine.

Povezava do pilotnega projekta: ZELPOD

 

Načrtovanje in izdelava gred

Slika1Slika4Slika2

Priprava tal, količenje, izkop sadilnih jam

Slika1aSlika2aSlika3a

Sajenje žive meje, dve vrsti 40x30 cm

Slika4bSlika5bSlika6b

Priprava terena za sajenje žive meje gabra

Slika1cSlika3cSlika4c

Sajenje dveh gred z izbranimi zelišči

Slika5dSlika6d

Z nadaljnim brskanjem po naši spletni strani se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij si preberite Pravno obvestilo.

 

logotip Razvoj podeželja