Kontakt

Biotehniška šola Rakičan

Rakičan, Lendavska ulica 3

9000 Murska Sobota 

02 530 37 50

051 608 300

Splet: http://www.solarakican.si

E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

----------------------------------------------------

           ODJAVA OD MALICE

 ---------------------------------------------------

Video posnetki: Tadej Koltai, Boris Omahen, Jože Grgurič

Izdelava videa: Boris Omahen

Pustovanje na šoli

Danes je pust. In ker imamo pri nas posebno tradicijo obujanja in ohranjanja ljudskih običajev, smo tako naredili tudi danes.

Pust je prastari običaj, ki ga poznajo mnoga ljudstva sveta. V davni dobi je bil to praznik, ki je imel namen počastiti prednike in izprositi dobro letino.

To je čas obredov, ko naj bi iz dežele prepodili zle zimske duhove, ki naj bi »očistili« zemljo temnih demonskih sil in priklicali v deželo toplo pomlad. Hrupni obhodi pošastnih mask so v davnih dneh imeli namen prestrašiti demonska bitja, ki so povzročala zimske viharje in mraz, ter istočasno buditi prijazna božanstva, ki so prinašala pomlad.

Pust je bil v naših krajih praznik, ki je predpisoval obredne jedi, saj so na pomladno rodovitnost zemlje naši dedje poskušali vplivati tudi s hrano.

Tudi današnji pust je ohranil vrsto starih prvin, med njimi odsev v čaščenju rajnih, ki naj bi jih našemljeni ljudje poosebljali.

Pustni ples je bil nekdaj poln čarodejnih prvin. Stara vera trdi, da čim više bodo pri pustnem plesu skakali plesalci, tem više bo v tistem letu zrasel lan in čim više bodo frfotala krila plesalk, tem debelejša bo repa.

Danes je torej čas za veselje in norenje, zato smo s pustovanjem na naši šoli izbrali najbolj izvirne maske.

Ob koncu smo izbrali najboljše maske in jih nagradili. 

Nekaj utrinkov s pustovanja. Več si lahko ogledate v galeriji.

    13    9    

    11

  

Z nadaljnim brskanjem po naši spletni strani se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij si preberite Pravno obvestilo.